Vahşi Yırtıcılardan Çita Hakkında Önemli Bilgiler

Çita, kedigiller familyasının ilginç bir üyesi olup, hızlı koşması ile ünlü olan bir yırtıcı bir hayvandır. Günümüzde bu türün çoğunluğu Güney ve Doğu Afrika’da yaşar. Çok küçük bir topluluk da İran’ın Horasan bölgesinde yaşamaktadır.

Çitalar gelişmiş duyuları sahip olan hayvanlardır. Bu özelliği sayesinde açık alanlara kolaylıkla yayılabiliyorlar. Benekli derisi sayesinde kolay kamufle olabiliyor.

Dünyanın en büyük yırtıcılarından olan Çita, bir zamanlar Mısır Firavunları tarafından evcilleştirilebiliyordu.

Çitanın Eşsiz Avlanma Özellikleri var

Çitanın vücudu hafif ve aerodinamiktir. Patilerinin yere maksimum tutunabilme özelliği sayesinde hızlı kovalamaca durumlarında avantajlı duruma geçiyor. Bu yüzden çitalar saklanmaya pek önem vermeyip avının kaçmasına müsaade ediyor diyebiliriz.

Çitalar güçlü bir kalbe sahipler. Bu sayede kalp kanda bulunan oksijeni vücuda yeterli şekilde pompalayabiliyor.

Esnek omurgası ve güçlü kasları sayesinde yaklaşık 8 metre uzağa sıçrayabiliyor. Bu organizma yapısı ona hız kazanmada büyük avantaj sağlıyor.

Çita yaklaşık 3 sn. de 100 km hıza ulaşabiliyor. Ancak bu aşırı hızlanma kalbini yorduğu ve vücut ısısını çok arttırdığı için avını yakaladıktan sonra bir süre dinlenmek zorunda kalıyor. 460 metreden fazla koştuğu durumlarda vücut ısısı 46 derecenin üstüne çıkar ve bu da çitanın beynine zarar verebilir. 

Çitanın vücudu hız için mükemmel özelliklere sahip ancak kavga için uygun bir yapıya sahip değildir. Bu yüzden kendinde büyük avlara karşı başarılı olmasının tek yolu kovalamaca.

Uzun kuyruğu adeta bir yönlendirici özelliğine sahip. Kuyruğu sayesinde çok hızlı olduğu anlarda bile keskin dönüşler yapabiliyor.

Çitalar en geniş çeşitlilikte beslenen etobur yırtıcılardan birisidir ve yaşamak için büyük alanlara ihtiyaç duyarlar.

Dişi çitalar yirmi ile yirmi dört aylıkken ergenliğe erişirler. Öte yandan erkek çitalar bu sürece on iki aylıkken ulaşırlar. Buna karşılık cinsel birleşme üç yaşından evvel nadiren gerçekleşir. Çita yavrularında ölüm oranı yüzde 90’dır. 

Dünyanın En Hızlı Kara Hayvanının Nesli Tükenebilir

2016 yılında yapılan bir açıklamaya göre; Bilim insanları vahşi hayatta var olabilen yalnızca 7 bin 100 çita kaldığını ve bu hayvanların geçmişte yaşadıkları bölgelerin sadece yüzde 9’unda etkin olduğunu açıkladı.

FOTOĞRAF: PİXABAY – KAYNAK: Nat Geo Wild, Vikipedi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir